Bloeiende heester in april, de Viburnum.

Dat het spreekwoord April doet wat ie wil van toepassing is, hebben we deze maand wel gemerkt. We hebben enkele heerlijke zomerse dagen achter de rug en vervolgens moet de winterjas weer aan. Echter de lente is nu toch echt begonnen. De vogels hebben koppeltjes gevormd en zijn druk bezig hun nestje te maken. Overal waar je komt hoor je het getjilp van de vogels. En wat zijn ze druk in de weer. De takjes lijken soms zwaarder dan het vogeltje in zijn snaveltje kan dragen. Mijn hondje heeft van mij een (nep) bontkraag van een oude winterjas gekregen. Hij denkt dat het een prooi is en rent er buiten mee rond. Nu niet meer, de merels vlogen af en aan om het bont eruit te pikken en mee te nemen naar hun nest. Die kuikentjes liggen straks heerlijk warm en zacht. We gaan een prachtige tijd tegemoet, persoonlijk geniet ik van de lente nog het meest. Alles wordt weer groen, die frisse groene kleur van het jonge blad is het mooiste groen wat er is. Er is veel te zien in en rond Dongen. Zo krijg je langs de Mgr. Nolenslaan een mooie haag van de Virburnum te zien. Sommige mensen noemen hem de Gelderse roos of de Sneeuwbal. Er zijn tientallen verschillende soorten verkrijgbaar, wintergroen en niet wintergroen. Het bijzondere aan de Viburnum is de winterhardheid, de mooie bloeiwijze, de bloeitijd en de verkleuring van het blad in de herfst. Sommige soorten ruiken heerlijk andere geven een rode, blauwe of zwarte bes waar vogels dol op zijn. De Viburnum kent vroege en late bloeiers. Ze zijn populair als plantsoenstruik. Het zijn heesters die een behoorlijk formaat kunnen krijgen, echter in een pot doen ze het ook goed. Geef ze een beschutte lichte plek dicht bij huis dan heb je elk seizoen plezier van deze heester. Ze houden van zon/ halfschaduw.
De Viburnum Tinus bloeit van januari t/m mei en geeft na de bloei een zwarte bes. De bloem heeft een schermachtige vorm en is vaak wit tot zachtroze van kleur.
Je kunt de Viburnum prima combineren met de Rhododendron, de Hydrangea en rozen. Plant je als bodembedekker een lage Campanula zit je helemaal goed.

Tips voor het kopen:

• Koop ze in het voor – of najaar met kluit of als containerplant.
• Kies een compacte goed vertakte struik.
• En weet dat als je planten of heesters koopt die bloeien je duurder uit bent.