December maand van het licht

Veel mensen ervaren de maand december als een donkere maand. Niets is minder waar. Maak `s avonds maar eens een wandeling door het dorp. Je wordt omgeven door het licht.

Iemand vertelde me dat ik maar eens naar een boom in de Weide moest gaan kijken. Een adres werd me niet gegeven, het kon niet missen. Ik op de fiets en ja hoor, daar stond ie dan ‘vol’ in het licht. Een kunststof boom met ‘uitstraling’! Of je het nu mooi vind of niet, creatief is het zeker van deze lichtartiest, dat kan ik erg waarderen.

 

 

Prachtig vind ik de Ceder in het park Vredeoord. De 4 grondspots verlichten de stam en takken. Bij daglicht is deze boom al indrukwekkend maar bij avondlicht met het groene licht van de spots is het helemaal een plaatje.

boom in het park

Als maand van het Licht doen mensen erg hun best om hun woningen te versieren voor de Kerst. Hoe meer hoe beter lijkt het soms wel maar het ziet er gezellig uit en geeft veel sfeer. Voor alle andere maanden in het jaar draagt buitenverlichting ook bij aan een fijne sfeer. Vroeger had buitenverlichting vooral als functie een pad te verlichten. Tegenwoordig heeft tuinverlichting meer een decoratieve functie. Ook u kunt door verlichting sfeer brengen in uw tuin. Kies voor duurzaam, led verlichting of solar-verlichting. Een mooie warme led verlichting kan je border, boom of kunstwerk mooi uitlichten. Het schept bovendien optisch ruimte. Met beter zicht over je omgeving voel je je ook vaak meer op je gemak.

Solarverlichting met ledlampjes zijn de uitkomst. Zij hebben maar weinig energie nodig om een relatief grote lichtopbrengst te geven. Dit maakt ze ideaal voor in de tuin.
Daarnaast zijn ledlampjes klein waardoor ze in moderne decoratievere armaturen verwerkt kunnen worden.

Fijne feestmaand,
R. Calis, tuindesigner