Er liggen bolletjes in de grond, langzaam wakker te worden

Wordt u er net zo blij van als ik? Die veelbelovende bolletjes die nu al hun neusje boven de grond uit steken? Om straks te mogen stralen. Ik hou van bloembollen, zij geven extra fleur in parken plantsoenen en tuinen. Nederland staat over de hele wereld bekend om zijn bloembollen en bloemenvelden. Wie is er niet geweest in de Keukenhof of heeft een tocht gemaakt langs de bollenvelden? Ook in Dongen kent men de waarde van de bloembollen, echter wat mij betreft kan het nooit genoeg zijn. U weet misschien, ik hou van wandelen en geniet dan volop van wat ik aan groen tegenkom. In het dorp maar zeker in het buitengebied. Nu al, de grond breekt en daar piept weer een neusje naar boven.
Nu nog klein en groen, soms met al een mooi randje.
Dat zijn de voorjaarsbloeiende bollen.
Zij worden geplant in het najaar.
De tulp, hyacint, narcis en blauwe druifjes bijvoorbeeld.
Zij hebben de winterperiode nodig voor een goede bloei.
Veel voorjaarsbloeiers zoals de blauwe druifjes, winterakoniet
sierui en de narcis kunnen in de grond blijven om elk jaar
opnieuw te bloeien. Tulpen en hyacinten haal je best uit de
grond om te drogen en voor de eerste vorst te herplanten.

Het loof wat afsterft ziet er niet fraai uit in de border, graaf de bollen op en geef ze een plekje waar ze niet opvallen elders in de tuin om af te sterven. Het afsterven van het loof is belangrijk omdat de bol na de bloei voeding uit het groen halen voor het volgend seizoen. De zomerbloeiende bollen worden na de laatste vorst geplant. Denk aan de Begonia, Dahlia en anemonen. Zij verlengen het bloeiseizoen met mooie kleuren tot in de late herfst. Haal ze wel in de herfst naar binnen, ze zijn namelijk niet winterhard. Behalve de lelie. Deze kan in het voorjaar en herfst geplant worden.

Hebt u al wel eens gehoord van “Lasagne” beplanting? Omdat elke bloembol zijn eigen bloeitijd heeft is het leuk om ze in verschillende lagen in potten te planten. Plant de grootste bol onder.
Laag 1, Anemone blanda
Laag 2, hyacinten
Laag 3, tulpen
Zet de potten op een mooie plek dicht bij huis zodat u lang kunt genieten van deze vorm van beplanten.
Vind u het leuk een workshop bloembollen en bloembollen planten bij te wonen? Dat kan, voor materialen wordt gezorgd. Pot zelf meenemen.

Geniet van deze mooie tijd.
Rieky Calis
JUKA Tuindesign
06-25362177