Misschien weet u het nog, mijn stukje in het weekblad over hagen en zijn diversiteit. Woorden kwam ik tekort. Daarom deel twee.
Deze keer wil ik het graag hebben over fruithagen. Een fruithaag zorgt voor een mooie afscheiding, ziet er leuk uit en geeft een heerlijke oogst. In de gemeente plantsoenen kom je nog wel eens de Rosa rugosa (bottelroos) tegen of de Chaenomeles japonica (dwergkwee). Fiets maar eens rond in Dongen.
De bottelroos is een struikroos, heeft een compacte groei met
stevige doorns. Vanaf juni bloeit de Rosa rugosa met lilaroze
bloemen die lekker ruiken. In augustus verschijnen de bottels
waar je heerlijk jam van kunt maken.
De dwergkwee bloeit al in maart/april met zalmrode bloemen en
geeft vruchten van zo`n 15 cm. groot. Ze ruiken lekker en je kunt
hier heerlijke jam en gelei van maken.
Ook van de bessoorten zijn hagen te maken, zij groeien wel wat breed uit dus dienen ze aangebonden te worden. Een gemengde haag van bessen ziet er gezellig uit.
Zelfs leibomen laten zich goed lenen als fruithaag. In Villa Augusta in Dordrecht zie je goede voorbeelden. De bomen worden als haag opgekweekt en hebben een zwak groeiende onderstam.
De stamlengte is 50 cm met 3 of 4 zijtakken. Keus is er genoeg, verschillende soorten appel, peer, pruim en kers.
De voordelen van een fruithaag zijn talrijk. Ze hebben weinig plaats nodig, je kunt meerdere soorten bij elkaar plaatsen wat ook de bestuiving ten goede komt. Laagstam is gemakkelijk in onderhoud, snoeien en het plukken van de vrucht kan zonder ladder. De open structuur van een leiboom zorgt ervoor dat de vrucht volop zon krijgt en na twee jaar aanplant er volop vrucht aankomt.
Natuurlijk zitten er aan een fruithaag ook nadelen. Je hebt geen strak geschoren haag zoals bij een Taxus of andere goed te snoeien heester. Je krijgt natuurlijk ook niet zoveel vruchten als bij hoogstam bomen en er is veel variatie in kleur, blad, bloeitijd. Toch de moeite waard om eens over na te denken.
Driedubbel genot, namelijk bloei, vrucht en het eten ervan.
Nog een mooi voordeel van fruithagen en zeker niet onbelangrijk zijn ze ook erg nuttig. In het voorjaar trekt de bloesem tal van nuttige insecten aan. Je hoort het gezoem van de bijen die voor een goede bestuiving zorgen van veel vruchten.
Laat je goed informeren.
R. Calis, tuindesigner