Hydrangea

De maand van de lentekriebels, de temperatuur neemt toe, de zon schijnt. De eerste bloemetjes komen boven. De Narcis, krokus en sneeuwklokjes vullen de bermen in Dongen. Een lust voor het oog. Een foto waard. En juist daarom kies ik voor het verhaal achter deze foto.

De plantsoenendienst van de gemeente die in de maand maart erg veel werk heeft aan het snoeien van de Hortensia (Hydrangea) zodat wij, de burgers in de zomer weer kunnen genieten van die explosie van bloemen die door heel Dongen te zien is. De medewerkers van de plantsoenendienst zijn weken bezig om de Hortensia`s te snoeien. Takje voor takje gaat door hun vingers, er komt geen machine aan te pas. De Hortensia is een zeer gewaardeerde accentplant in het openbaar groen.

Deze heester komt oorspronkelijk uit China. De Nederlandse naam is Hortensia. Waarschijnlijk vernoemd naar een vrouw. Men vermoed naar Hortense van Nassau, Dochter van Karel Hebdrik Nicollaus Otto, prins van Nassau – Siege.

De Hortensia heeft een opvallende bloem. Sommige soorten bloeien met een grote pluim,

andere schermvormig of juist een meer bolvormige bloem. Insecten zijn gek op de nectar in de vruchtbare bloemen. Door de jaren heen zijn er ruim 600 soorten ontwikkeld. De bekendste soort is de Hydrangea macrphylla met hun roze, rode, witte of zelfs blauwpaarse bloemen. (afhankelijk van de zuurgraad van de bodem.) De Hortensia die overigens bladverliezend is kan een hoogte bereiken van 1 tot 3 meter. Het liefst staat deze heester in licht tot halfschaduw in vochthoudende grond. De bloeitijd valt van juni t/m september, een lange bloeitijd dus. Een mooie cultivar is de Hydrangea Quercifolia oftewel de Eikenblad hortensia met mooie pluimen van wit naar roze verkleurend.

Voor nu wens ik u een mooie lente toe, en straks genieten van al die mooie Hortensia`s in Dongen.

 

  1. Calis, tuindesigner