Maart 2017

De wijsheden van vroeger tijden zijn nog steeds waarheden.

Alhoewel maart koud en nat kan zijn hebben we ook al erg mooie dagen gehad. Ik weet niet of u het merkt maar zodra maart zich aandient gaat het met mijn gestel beter. De lucht ruikt naar lente, de wind voelt beter, de zon straalt meer warmte uit en de bomen en struiken gaan uitbotten. Je voelt aan de temperatuur dat de lente dichterbij komt. De verschillende bloesems aan de bomen is een waar feest. Doordat ik deze column mag schrijven heb ik gemerkt bij mezelf dat ik steeds nauwkeuriger naar de omgeving kijk. Dat is een leuke gewaarwording omdat ik dacht dat als tuindesigner al te doen. Zo besefte ik me laatst dat, alhoewel we in Dongen best veel groen hebben, de straten toch kaal beplant zijn. We zien wel haagjes en heesters. Echter bomen zijn vooral in voortuinen door de bewoners zelf geplant. Een mooie Magnolia vind je in de St. Josephstraat, een echte blikvanger. Verder oogt deze straat mijns inziens maar kaal en saai. Ik weet natuurlijk ook wel dat we de ruimte niet altijd hebben om mooie laanbomen te planten. Bomen zorgen in samenwerking met andere beplanting voor structuur en creƫren een fijne sfeer. Een landschapsarchitect moet op veel dingen letten: peil van het grondwater, bodem, ruimte, breedte en hoogte en zo meer.

Ook in onze tuinen dienen we hier over na te denken. Hoe groot en breed mag een boom worden, wil ik hem voor schaduw, als speelboom voor de kinderen, voor het fruit of voor de bloei, stam en/of bladvorm. Ook op de grond zien we nu allerlei planten en bollen met hun neuzen en bloemetjes de grond uitkomen. De lelies, sneeuwroem, krokussen, blauwe druifjes, uienbollen.

Dat vind ik nu het mooie aan maart, het frisse seizoen met al zijn heldere kleuren. Ga naar buiten, kijk om je heen en geniet.