Mooie stammen

Al enige tijd mag ik voor het Weekblad Dongen maandelijks een stukje schrijven.
De opdracht is: Schrijf iets over het groen in Dongen en leg een relatie naar onze privé tuinen.
Deze keer zijn de stammen aan de beurt.

Is het u al eens opgevallen dat de bomen in de winter zo goed tot hun recht komen. De schors van een bladverliezende boom is `s winters vaak schitterend. De kroon en de takken zijn goed te zien, en bij elke boomsoort vaak anders. Schorsen scheuren en bladeren soms af. Dit komt door het dikker worden van de stam en takken wat de prachtigste effecten geeft. Kijk maar eens naar de verschillende esdoorns, de beuk, berk, de kurkboom. Wist u dat de stam van de kurkboom warmer aanvoelt, is diep gegroefd en lichtgrijs van kleur. Voor de leerlingen van de basis school is het bomenpad Park Vredeoord ontwikkeld. Ook voor volwassenen is dit een aanrader. www.parkplezier.nl

De stam van de Robinia pseudoacacia (Kerkstraat) heeft diepe groeven, ook mooi is de witte bast van de Himalayaberk(Torenstraat). Op sombere dagen lijkt deze wel licht geven, zo stralend wit zijn ze.

Erg mooie bomen voor onze privé tuin zijn bijv. een Acer griseum, ook (meerstammig verkrijgbaar) met zijn afbladerende papierachtige oranjebruine bast. Of de Acer palmatum ‘Sangokaku’ met zijn koraalrode takken. De sierkers Prunus maackii heeft een mooie amberkleurig afbladerende schors en witte bloemen in de lente. De Himalayaberk past ook prima in de tuin. Zijn witte schors, mooie katjes en een gele herfstkleur bied elk seizoen iets om van te genieten. Bij het kiezen van een boom moet u letten op de volwassen hoogte van de boom, en de combinatie van eigenschappen. Heeft u geen plek voor een boom, er zijn honderden struiken om uit te kiezen.
R.Calis, tuindesigner