Vanuit het oogpunt van de bij

U weet waarschijnlijk wel dat het met ons bijen niet zo goed gesteld is. Door allerlei bestrijdingsmiddelen, ziekten binnen ons volk en parasieten gaat het  ons niet goed. Door de verstening van tuinen en het bebouwen van grote delen van Nederland komen er steeds minder verschillende bloemen waar wij als bij graag op neer strijken.

Vroeger tijden bestonden wij uit meer dan 300 soorten in Nederland. Tegenwoordig zijn er al ruim 30 soorten uitgestorven en staan er bijna 200 op de rode lijst. Tijd om daar eens wat aan te doen.  Mijn bijenvolk  (de wilde bij en de honingbij) en onze goede vrienden de hommels worden blij van veel  verschillende bloemen. Wij zijn erg belangrijk voor de bestuiving van veel planten en indirect spelen we dus een grote rol in de voedselketen.

Door het aanleggen van de Ecologische Route in Dongen en daarmee de toename van bloemrijke vegetatie wordt ons leven al wat gemakkelijker.

Onze goede vriend de wilde bij wordt blij van de Heggenrank, Speenkruid, Slangenkruid en de kleine gele bloemen van de wilde reseda. De wilde bij vliegt niet ver en heeft dus voldoende bloemen nodig in de buurt van hun nest.

Ikzelf, de honingbij, vlieg graag van het vroege voorjaar tot in de late herfst in de tuinen rond. Ik hou van tuinen waar verschillende bloemen bloeien in verschillende maanden en wordt erg verdrietig van al die tuinen vol beton. Door  u te vertellen waar ik en mijn volk van houd, helpt u ons en helpen wij jullie. DIENST WEDERDIENST ZAL IK MAAR ZEGGEN.

Plant eens een mooie Zonnehoed, de Salvia, de Stokroos en de Tijm. Geniet van de kleur, de vorm en geur van allerlei bloemen in uw tuin, dan doen wij dat ook!

Meer leren over  de bij in uw tuin?

R.Calis, tuindesigner