Wat weet u van bloedende bomen?

Er is een beperkt aantal bomen die kunnen bloeden na de snoei.

De Berk, de Notenboom, de Acer en de Carpinus.

De tuinier tolereert het uitdijen van een boom lange tijd, totdat de zaag erin moet. Hij geeft teveel schaduw, teveel rommel (denk aan de Berk) of er zijn takken die dreigen af te breken. Dan moeten ze er toch echt aan geloven. In onze tuin staat een mooie Berk, echter de kroon was te dicht en de schuur ging in de weg staan. Niet te vergeten al die rommel die je bijna dagelijks op moet ruimen.

Een goede tijd om te snoeien, want de Berk moet gesnoeid worden terwijl het blad nog aan de boom zit. In tegenstelling dus tot veel andere bomen. Als u deze bomen in de winter of het vroege voorjaar snoeit, verliezen de op dat moment bladerloze takken te veel vocht. Dat komt doordat ze al vroeg een sterke sapstroom hebben. Pas als de bladeren uitgelopen zijn, neemt de druk af. Een wond kan wel een paar weken bloeden, als het een kleine wond is, is dat niet zo gevaarlijk voor de boom. Een tak mag dan niet dikker zijn dan 5 cm doorsnee.
Laat de boom snoeien door een vakman. Deze kijkt eerst naar de dode en zieke takken, hij let op een mooi gevormde kroon, bovendien heeft hij alle materialen voor veiligheid en goed gereedschap. Naast snijwonden is het vallen van een trap een van de meest voorkomende ongevallen. Dan hebben we én geen mooie boom en het ongemak van pijn en ziekte.

En dan is de boom klaar, een mooie open kroon en geen dode takken meer op het gazon. Hij mag weer groeien, zorgen voor wat schaduw en vochtige lucht, het ruisen van de wind door het blad.

En weer huisvesting geven aan honderden dieren, vogels, mieren, spinnen, lieveheersbeestjes, wespen en misschien wel eens een eekhoorn.

Genieten

BOMEN ZIJN ZO MOOI IN DE TUIN.