Winter en de diertjes in de tuin

Wanneer je buiten komt voel je wel dat de winter eraan komt, de winterjassen zijn weer uit de kast net zoals de sjaals en handschoenen.
Hoe beschermen onze gevleugelde vrienden in de tuinen zich tegen de kou? Onze inheemse vogels kunnen wel tegen wat kou, zij hebben onder hun verendek donsveertjes die hen warm houden. Moeilijker wordt het zoeken naar voedsel, en dan komen wij mens eraan te pas. De insecten zitten verstopt in schors van bomen en onder het bladerdek. Zorg dat uw tuin er niet al te netjes bij ligt. Uitgebloeide bloemen laat je in de tuin omdat zij een belangrijke voedselbron zijn. In veel grassen en planten zitten eiwitrijke zaden die een belangrijke voedselbron voor vogels. Hang voedselkastjes, vetbollen, vogelzaad, rozijnen en krenten op op plekken waar een kat niet bij kan. Zorg voor heesters in de tuin. De Gelderse roos en Hulst blijven de hele winter zorgen voor voedsel. Een leuke boom is de sierappel, mooi voor in een kleinere tuin, geeft een mooie bloesem en een klein sierappeltje tot in december. Leuk voor decoratie maar ook als voer voor de vogels.
Uitgebloeide planten en de halmen van grassen geven bovendien een fantastisch winterbeeld. Denk aan de Sedum
een vaste plant die elk jaar in uw tuin terugkomt.
Als daar de rijp op ligt, dan is dat toch een prachtig gezicht?
Of wat dacht u van de Pennisetum, een prachtig siergras,ook in de winter.

Bij het ontwerpen van een tuin en het maken van een beplantingsplan is het belangrijk dat we het jaar rond kunnen genieten van heesters en planten. Van hun groeiwijze met al hun bijzonderheden, maar ook wat zij dus behalve bloei, geur en kleur ook kunnen betekenen tijdens de wintermaanden. Een voedselbron voor de diertjes in onze tuinen. Wat ik u beslist niet wil onthouden is echt een leuk verhaaltje: Zo vertelde laatst iemand dat zijn vrouw allerlei bollen in hun pas aangelegde tuin had gezet. Tijdens een gesprek met iemand zag hij dat een eekhoorntje de bollen aan het uitgraven was. Ontdaan hierover hebben zij gaas over de bakken geplaatst. Zij willen natuurlijk in het voorjaar genieten van al het moois wat opkomt. Nu dacht ik al een aantal jaren dat de muizen bij mij de bollen uit de grond haalden. Wat schetst mijn verbazing, het is een eekhoorntje. Ik laat m zijn gang maar gaan, levert in ieder geval een mooie foto op.