Zomerse warmte en schaduwtuin

 

We hebben niet te klagen over de zomerse warmte van de laatste tijd. De zomer is heerlijk, zeker als het buiten lekker warm is. Dat geld echter niet voor iedereen. Senioren en mensen wier gezondheid te wensen overlaat kunnen veel last hebben van de warmte. Ook voor kleine kinderen die lekker buiten spelen is het goed wanneer zij een plekje op kunnen zoeken in de schaduw.

Weet u het verschil tussen een schaduw tuin en een tuin in de schaduw?

Mijn tuin is gelegen op het zuiden, dat betekent dat ik een tuin heb in de schaduw. Door hoge beplanting, bebouwing en bomen creëer je schaduw. Een tuin op het noorden iseen echte schaduwtuin, daar komt nauwelijks of geen zon. Ideaal is een tuin die beide kan bieden. Het is gemakkelijker dan u denkt om schaduw te maken in een tuin op het zuiden. Denk aan het planten van een of meerdere bomen en heesters.

De voorspelling voor de toekomst is warmere zomers en meer neerslag met echte stortbuien. Houd daar rekening mee met de aanleg van de tuin. Harde materialen zoals grote vlakken met bestrating houden de warmte vast, en hemelwater loopt niet goed weg. Tevens vertrekken vogels, vlinders en andere diertjes uit onze tuin. Combineer bestrating met het aanleggen van een gazon en beplanting. De verhouding tussen groen en bestrating zou 2/3 groen tegen 1/3 deel bestrating moeten zijn. In de kleinere tuinen is dit vaak moeilijk te verwezenlijken, een terras moet alleen al een afmeting hebben van minstens 3x3m2. Dat wil niet zeggen dat er dan geen ruimte is voor groen. Ga de hoogte in, maak muren en schuttingen door beplanting groen. Gebruik klimplanten en maak het “plafond ’in de tuin groen door het plaatsen van een mooie dak of parasol boom. Een pergola plaatsen is een wat duurdere optie, echter wel een met meerwaarde. Door de keuze van materiaal en begroeiing creëert u niet alleen schaduw maar ziet het er ook knus uit. Juist in de kleinere tuinen kan de temperatuur hoog oplopen. Door te letten op voorgaande punten wordt de tuin ook bij hogere temperaturen aangenamer om te vertoeven.

De meeste mensen denken dat het beplanten in de schaduw moeilijk is omdat er weinig planten beschikbaar zijn voor schaduw. Niets is minder waar. Ook qua kleur zijn er mogelijkheden genoeg. Laat u goed informeren.

 

Mooie zomer.